Pytanie do mieszkańca/znawcy Mazur

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Monsti
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek
województwo: łódzkie

Pytanie do mieszkańca/znawcy Mazur

Post autor: Monsti » czw 05 kwie 2012, 23:11

W weekend majowy wybieram się (jeśli dopisze pogoda) na Mazury i jedna z tras jaką chciałbym zaliczyć jest przejechanie Śniardwy wkoło, ale nie drogami krajowymi tylko lokalnymi. Czy taka trasa jak z linku jest w ogóle możliwa? Czy są to drogi w pełni przejezdne? Utwardzone czy polne? W jakich miejscach ewentualnie wprowadzić modyfikację żeby trasę przejechać jak najwięcej drogami lokalnymi?

http://maps.google.pl/maps?saddr=Miko%C ... 9&t=m&z=11

Awatar użytkownika
Klepak23
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Pytanie do mieszkańca/znawcy Mazur

Post autor: Klepak23 » czw 05 kwie 2012, 23:59

Bardzo przyjemne tereny. To co wybrałeś jest jak najbardziej przejezdne i prawie asfaltowe, chociaż momentami jest to asfalt pamiętający dawne dzieje.
Dlatego też z punktu A do D polecam jednak jazdę 16ką, bo to co pokazałeś, z etego co pamiętam ma momenty szutrowe.
Jedyną zmianę którą bym sugerował to z punktu F (Nowe Guty - najlepszy widok na Śniardwy jaki kiedykolwiek widziałem - szukaj pola namiotowego u Faryja, najlepszy punkt widokowy - efekt jak nad morzem ) wróć do głównej trasy 63 i tak tnij do samego PIsza. Po prostu szkoda nerwów na zjazd i fatalne drogi.
No i jedna przypominajka w punkcie I, czyli miejscowość Wierzba masz przeprawę promową, ale w sezonie często śmiga więc nie powinno być problemu :)
Jak masz jeszcze jakieś pytania to oczywiście odpowiem.
Głupota na stałe zawładnęła częścią mojego umysłu...

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » pt 06 kwie 2012, 08:39

Siemka!
O drogach wokół Śniardw niewiele Ci powiem, ale jak już wybierasz się w tamte okolice, to koniecznie tak rozplanuj trasę, by śmignąć odcinkiem Olsztynek - Szczytno.
Miiiiiiiooodziooooo...
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

Awatar użytkownika
Monsti
teksciarz
teksciarz

Post autor: Monsti » pt 06 kwie 2012, 09:59

Super. Dzięki za odpowiedź. Odrobina szutru nie zawadzi, ale zastosuję się do wskazówek.
Janusz B. pisze:koniecznie tak rozplanuj trasę, by śmignąć odcinkiem Olsztynek - Szczytno
Akurat tego odcinka na razie nie mam w planach :( Na Szczytno jadę z Ciechanowa drogą 616 i 57. Ale kto wie, może w trakcie pobytu będzie okazja się tamtędy przejechać.

Awatar użytkownika
Klepak23
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Klepak23 » pt 06 kwie 2012, 11:02

Janusz B. pisze:Siemka!
O drogach wokół Śniardw niewiele Ci powiem, ale jak już wybierasz się w tamte okolice, to koniecznie tak rozplanuj trasę, by śmignąć odcinkiem Olsztynek - Szczytno.
Miiiiiiiooodziooooo...
Jano, potwierdzam że warto. Dla mnie latem dzień bez tej trasy to dzień stracony :twisted:
Głupota na stałe zawładnęła częścią mojego umysłu...

Awatar użytkownika
Monsti
teksciarz
teksciarz

Post autor: Monsti » wt 08 maja 2012, 20:42

Przejechałem tą traskę :) Odcinek A-D to szuter + luźne kamienie wielkości pięści :) Wyobrażacie sobie jak jechało się po czymś takim vfr-ką? i to z plecaczkiem! :)

ODPOWIEDZ