Czego używacie do komunikowania się podczas jazdy w grupie
- DaXmAn
- zadomowiony
Czego używacie do komunikowania się podczas jazdy w grupie
Pytanie ogólne mam: czego używacie do komunikowania się podczas jazdy w grupie? Np. podczas dłuższych wypraw za granice itp.
DaXmAn
- greck
- teksciarz
- Imię: grzegorz
- województwo: śląskie
Re: Czego używacie do komunikowania się podczas jazdy w grup
Ja niczego bo to rozprasza, zawsze sa inne zdania co do dalszego przebiegu trasy, a wiec my mamy zasade JEDZIESZ ZA PROWADZACYM I TYLE
PROWADZACY ZMIENIA SIE CO JAKIS C
CZAS !

- Kornik
- ostry klepacz
- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
No i gesty migowe
i każdy wie o co biega a jka nie załapie i wydziduje to potem jest z czego sie smiac 

Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.
Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid
Toyota CHR Hybrid
- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
Dokładnie jak przedmówca, nic dodać, nic ująć.greck pisze:Ja niczego bo to rozprasza, zawsze sa inne zdania co do dalszego przebiegu trasy, a wiec my mamy zasade JEDZIESZ ZA PROWADZACYM I TYLE![]()
![]()
PROWADZACY ZMIENIA SIE CO JAKIS C
![]()
![]()
CZAS !
Po co dyskutować, lepiej skupić się na drodze i tak najczęściej wszyscy wiedzą dokąd jadą

Fajnie, że ktoś temat poruszył. Moi znajomi używają jakieś systemy łączności bezprzewodowej i bardzo to sobie wchwalą, ale to są straszne pieniądze, bo wydać ponad 7 stówek za jeden zestaw a potrzeba jest minimum 2 to diabelnie kosztowna impreza. Nie wiem czy taniej nie wychodzi stałe połączenie za pośrednictwem telefonii komórkowej. Oczywiście, gdy ma się bezkosztowe połączenia, np. PLAY. Nie testowałem tego i nie wiem, jak przy większych prędkościach jest z szumami wychwytywanymi przez mikrofon w zestawie słuchawkowym.
"Miejsce, na które wstąpił człowiek dobry, jest uświęcone." - Goethe
- ppamula
- stary wyjadacz
- Imię: Piotr
Z moich doświadczeń, Dresika i Oczkowych wynika że da się rozmawiać poniżej 100 km/h. Powyżej rozmówca cię nie rozumie. Szumy.
Jak z powyższego wynika prawie nigdy nie da się rozmawiać poza zatrzymaniami skrzyżowaniach.
A w tedy nie jest to potrzebne.
Jak z powyższego wynika prawie nigdy nie da się rozmawiać poza zatrzymaniami skrzyżowaniach.
A w tedy nie jest to potrzebne.
- Kornik
- ostry klepacz
Piotrze my z Dagmara do 120 - 140 sie rozumiemy, do 120 mowimy normalnie potem trzeba troche krzyczeć, ale takie zestawy ja uzywam do komunikowania sie z pasazerem bo dzieki temy młoda niema zaskoczenia jka ostrzej przyspiesze, w trasie naogół nasłuchuje CB ale jak jade w grupie i tak obserwuje co pokazuje ktos z przodu. Co do słyszalności w tych zestawach to kwestia oczywiście głośności w kasku oraz kwestia dobrego ustawienia słuchawek (na wysokości uszu). Ja musiałem wypruć kawałek gąbki z policzków i nawet kawałek usztywniającego plastiku grubości około 0.5 mm bo nawet tyle mnie uwierało w ucho. Obecnie jest dobrze dopasowane wszystko i przy 120 moge gadac nawet przez telefon a rozmówca ponoć nawet nie wie że jade na moto.
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.
Toyota CHR Hybrid
Toyota CHR Hybrid
Ja używam Scala Rider Q2Pro, jak się lata we 2-3 osoby/na 2-3 bajki/ to super się sprawdza i nie jeździsz sam, sporo się rozmawia, również o sytuacji na drodze.
Co prawda trochę to kosztuje ale udało mi się dotrzeć do bezpośredniego dystrybutora na PL i kupiłem trochę taniej. Latam w Shoei Qwest, dobrze nagrana muzyka jest słyszalna nawet powyżej 2.00, rozmowy telefoniczne jak nie ma jakiegoś wiatru do tak do 1.2-1.4 później słabo rozumiem rozmówcę ale może to też być wina telefonu, mikrofon jest kierunkowy i moi rozmówcy nie wiedzą przeważnie, że jadę na bajku. Plus do tego parę udogodnień jak priorytety urządzeń, głosowe odbieranie rozmów, radio itd.
Co prawda trochę to kosztuje ale udało mi się dotrzeć do bezpośredniego dystrybutora na PL i kupiłem trochę taniej. Latam w Shoei Qwest, dobrze nagrana muzyka jest słyszalna nawet powyżej 2.00, rozmowy telefoniczne jak nie ma jakiegoś wiatru do tak do 1.2-1.4 później słabo rozumiem rozmówcę ale może to też być wina telefonu, mikrofon jest kierunkowy i moi rozmówcy nie wiedzą przeważnie, że jadę na bajku. Plus do tego parę udogodnień jak priorytety urządzeń, głosowe odbieranie rozmów, radio itd.
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
moto pozwala mi na odcięcie pępowiny ---komórka ,muzyka,radio, plecak i.t.p. jak potrzebuje porozmawiać to się zatrzymuje jak mam jakaś sprawę do innych są proste gesty , a tak to jestem ja droga i moto
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- Dżambo
- klepacz
- Kontakt:
I to jest w tym pięknePETER pisze:moto pozwala mi na odcięcie pępowiny ---komórka ,muzyka,radio, plecak i.t.p. jak potrzebuje porozmawiać to się zatrzymuje jak mam jakaś sprawę do innych są proste gesty , a tak to jestem ja droga i moto
73 55 88
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić

- puzon
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Dokładnie, u nas jak ktoś chce się zatrzymać to albo to w zrozumiały sposób sygnalizuje albo wyprzedza prowadzącego i zjeżdża z drogi tam gdzie chce.Dżambo pisze:I to jest w tym piękneI to jest w tym pięknePETER pisze:moto pozwala mi na odcięcie pępowiny ---komórka ,muzyka,radio, plecak i.t.p. jak potrzebuje porozmawiać to się zatrzymuje jak mam jakaś sprawę do innych są proste gesty , a tak to jestem ja droga i moto
- Stuwka
- klepacz
- Imię: Konrad
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Test N-Com Basic Kit 2 + NoLAN n103. Kask połączony kablem z telefonem nokia n95 8g z drugiej strony przed domem stojąca jedna osoba z telefonem n97. I co? Wielka "KUPA" Gregor mnie słyszał do 80 a ja go słyszałem do 30. Mamy dużo telefonów w Play i jak by miał każdy taki zestaw to znaczy N-com + Telefon i my rozmawiamy za darmo i mamy jeszcze coś takiego jak Konferencje i możemy gadać w 5 osób co by było? SUPER
Ale niestety nie daje to rady.

- DaXmAn
- zadomowiony
Dzięki za burzliwą dyskusję.
Ostrzegam przed kupnem takiego czegoś:
http://allegro.pl/podwojny-laryngofon-s ... 27692.html (zdjecie w zalaczniku)
testowalem z kolega ktory to kupil (teraz jest w trakcie reklamacji)
powyzej 50 km nie slychac nadajacego...
potem testowalem ten sraj-ofon w domu, podlaczylem do komputera i okazalo sie ze zbiera dzwieki szeleszczacej rekamowki z z odleglosci 50 cm!
Oszustwo!
Ostrzegam przed kupnem takiego czegoś:
http://allegro.pl/podwojny-laryngofon-s ... 27692.html (zdjecie w zalaczniku)
testowalem z kolega ktory to kupil (teraz jest w trakcie reklamacji)
powyzej 50 km nie slychac nadajacego...
potem testowalem ten sraj-ofon w domu, podlaczylem do komputera i okazalo sie ze zbiera dzwieki szeleszczacej rekamowki z z odleglosci 50 cm!
Oszustwo!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DaXmAn