Napisali na temat VFR 1200 na portalu Scigacz.pl

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
cooba1
teksciarz
teksciarz
Imię: Kuba

Napisali na temat VFR 1200 na portalu Scigacz.pl

Post autor: cooba1 » śr 23 cze 2010, 16:55

Ludziom brak kultury zupełnie, wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos nadepnął mi na rekę!!!

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » czw 24 cze 2010, 00:10

Czytuje scigacza stosunkowo regularnie i przyznam szczerze, ze ten artykul jest slaby. Nie mowie tego ze wzgledu na VFR, ale o braku wielu cennych informacji. Owszem mozna opisac raport z jazdy i na tym sie zatrzymac, ale jezeli autor decyduje sie na stwierdzenia typu "przelom? nie to..." to warto spojrzec na to co siedzi w silniku, na nowe, innowacyjne rozwiazania, ktorych przeciez w tym motocyklu nie brakuje.
"Honda reklamuje motocykl jako sportowy." - po raz pierwszy sie z tym spotykam ;/ W reklamach hondy pokazuje sie okreslenie road-sport albo sport-touring.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » czw 24 cze 2010, 09:20

Road sport to jakby nie patrzeć motocykl sportowy, elco mylisz klasy, motocykle popularnie nazywane sportowymi to klasa "sportowo-turystyczna" czyli właśnie sport-touring. Za to motocykle klasy CBR F4i to grupa Superstock, a CBR 600RR to Supersport, kiedy CBR 1000RR to już Superbike. Mam nadzieję, że się nie pomyliłem w określeniach, bo moja pamięć może szwankować.

Co do rewolucji w silniku nowej VFR. Być może gdzieś tam w silniku rewolucja jest, tylko jaki ona ma wpływ na odczucia z samej jazdy? Pewnie o to chodziło autorowi artykułu pisząc, że to nie jest przełom. Zwłaszcza, że autor jeździł wersją VFR z jednosprzęgłową skrzynią biegów, a nie tą "niesamowitą" dwusprzęgłówką.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

cooba1
teksciarz
teksciarz
Imię: Kuba

Post autor: cooba1 » czw 24 cze 2010, 09:34

Vermilion pisze: Zwłaszcza, że autor jeździł wersją VFR z jednosprzęgłową skrzynią biegów, a nie tą "niesamowitą" dwusprzęgłówką.
No wlasnie - znacie moze jakies szczegoly odnosnie terminow wprowadzenia do sprzedazy i ew. cen tej lepszej wersji???
(nie to zebym chcial kupic - zwykla ludzka wscibskosc)
Ludziom brak kultury zupełnie, wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos nadepnął mi na rekę!!!

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » czw 24 cze 2010, 11:48

Vermilion pisze:Road sport to jakby nie patrzeć motocykl sportowy, elco mylisz klasy, motocykle popularnie nazywane sportowymi to klasa "sportowo-turystyczna" czyli właśnie sport-touring. Za to motocykle klasy CBR F4i to grupa Superstock, a CBR 600RR to Supersport, kiedy CBR 1000RR to już Superbike. Mam nadzieję, że się nie pomyliłem w określeniach, bo moja pamięć może szwankować.
Vermilion, nie obraz sie ale mylisz pojecia uzywane w wyscigach motocyklowych z okresleniami komercyjnymi motocykli. CBR F4i, 600 RR oraz CBR 1000RR sa motocyklami klasy supersport, ktora defakto jest najbardziej wlasciwym okresleniem dla motocykli sportowych. Klasa superbike komercyjnie przypisywana jest motocyklom flagowym takim jak CBR 1100 XX Superblackbird czy tez Kawasaki ZZR 1400. Roadsport jest klasa posrednia miedzy supersportami a typowymi motocyklami sportowo-turystycznymi, ktore w naszym spoleczenstwie "popularnie nazywa sie sportowymi" lub po prostu scigaczami. Dlatego tez nie do konca mozna nazwac VFR motocyklem sportowym.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

ODPOWIEDZ