problemy z siecią ORANGE

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Bohun
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

problemy z siecią ORANGE

Post autor: Bohun » śr 02 cze 2010, 12:19

miałem taką sytuację:
byłem na terenie polski, złapało mi w telefonie Ukraińską siec (było to jakieś 8 km od granicy ukraińskiej, w warsztacie samochodowym)
nie byłem tego świadomy i wykonałem rozmowę telefoniczną (NA NUMER KTÓRY MAM DARMOWY )
rozmawiałem około 30minut ... skasowało mi dużo pieniędzy (telefon mam na abonament)
nie widzialem ze zlapalo ukrainską siec ;//
czy w takiej sytuacji mogę złożyć reklamacje do SALONU ORANGE i jakie mam szanse na wykłócenie się z nimi? co o tym myślicie ??
stella > IŻ 49 > AWO 425 > M-72 > VF750F > VFR 750 > VS 700> XVS 650 > ZX 6-R > virago 1000 > VS 1400

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » śr 02 cze 2010, 12:42

hmmm.
pewnie TAK.

skoro nie wyjechałeś za granicę, to nie powinno łapać roamingu, ciekawi mnie tylko kwestia tego, że zawsze podają obłożenie w granicach 99,8% - a co jeśli sie trafi te 0,2%?

tak czy siak, z kraju nie wyjechałeś, więc jak mogło Cię przerzucić na Ukrainę?
jak sie beda puszyc, żądaj bilingu rozmów z określeniem położenia na podstawie odległości do BTSów - napewno mają to rejestrowane (telefon w czasie rozmowy wysyła dane o swoim położeniu, sile sygnału z poszczególnych btsów, aby kontroler wrzucił go na odpowiedni kanał odpowiedniej stacji, celem utrzymania jakości połączenia).
Ostatnio zmieniony śr 02 cze 2010, 12:42 przez emil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stoodent1
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: stoodent1 » śr 02 cze 2010, 12:42

Jak znam życie zapytają się ciebie dlaczego roaming jest włączony?
Mimo wszystko warto dochodzić swoich praw.
Bardzo podobne sytuację dzieją się w górach często łapie czeskie i słowackie nadajniki.
A jeżeli chodzi o btsy to i tak sieć gsm ustawiona jest tak by zasięg był najlepszy a nie od najbliższego nadajnika.
Nie wiem jak jest z granicami państwa...
Ps mogło to być spowodowane konserwacja nadajnika po stronie naszej lub awarią albo cholerka wie czym.

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Post autor: Hefajstos » śr 02 cze 2010, 12:53

Bohun jeśli miąłeś włączony roaming, to na terenach przygranicznych jest możliwość "złapania" obcej sieci, a wtedy Auuuuaaaa!!!
Zgłoś się do salonu, spróbuj wyjaśnić, ciekawe jak podejdą do sprawy.

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Kornik » śr 02 cze 2010, 13:30

Bohun, przykra sprawa i niechce krakać ale masz małe szanse na powodzenie (ale warto spróbować) takie opcje często się zdarzają jedynym skutecznym rozwiązaniem to wyłączenie w telefonie automatycznego wyboru sieci i wyłączenei roamingu jeśli masz włączony ale mysle że samo wyłączenie w telefonie automatycznego wyboru sieci powinno wystarczyć. Ja sobie tak zrobiłem choć mieszkam gdzie mieszkam i w 99% przypadkach nie jest mi to potrzebne ;)
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » śr 02 cze 2010, 14:21

Bohun - przykro mi to mówić, ale raczej nie masz szans :(
Na przyszłość ustaw w telefonie ręczny wybór sieci i już.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
Tomkoz
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Tomkoz » śr 02 cze 2010, 15:17

Bohun, ile Cię ta przyjemność kosztowała?? Bo obawiam się, że nie będzie szans wygrania tego. Rozmawiałem dzisiaj ze znajomą z Plusa i powiedziała mi, że operator nie poczuje się do winy, ponieważ to zależy tylko od Ciebie i Twojego Phona, aby przy wyborze sieci zaznaczyć opcję: RĘCZNA, a nie: AUTOMATYCZNA. Ty tego nie zrobiłeś, a mogłeś.
Ale może Ci się uda, napisz do nich i czekaj na odpowiedź. Ja trzymam kciuki.

Awatar użytkownika
pito
pisarz
pisarz
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: pito » śr 02 cze 2010, 15:25

Mysle ze nie masz szans na reklamacje, na wszelki wypadek wylacz sobie automatyczny wybor sieci unikniesz takich sytuacji w przyszlosci.
Mialem podobna sytuacje kiedys w Slawatyczach pod takim malym sklepem(zdaje sie), bylem zreszta na moto i rozmawialem z zona chyba z 6 minut nie wiedzac ze zlapalam stacje bialoruska kosztowalo mnie to 40 zł :). w tamtym roku podobny przypadek mialem nad jeziorem Bialym ale zauwazylem ze pojawila sie inna nazwa sieci na wyswietlaczu i sie ustrzeglem ale kolezanka ktora tez tam byla nie zauwazyla i akurat do domu zadzwonila zjadlo jej Tak Taka calego :) Przy terenach przygranicznych trzeba uwazac wystarczy ze jest slaby zasieg twojej sieci, co sie czasami zdaza szczegolnie gdy np. burza idzie tak sie dzieje z era.
...bo nie stoi prawdziwie ten kto nigdy nie upadł...
pito
Puławy

Awatar użytkownika
diablique
klepacz
klepacz
Imię: Ann
Kontakt:

Post autor: diablique » śr 02 cze 2010, 17:45

Siema,

Bohun szansa na rozpatrzenie Twojej reklamacji jest 50% sie udo albo się nie udo :)
Piszesz reklamację do Centka, w której argumentujesz, że nie zostałeś poinformowany o zmianie operatora na zagranicznego. Przy "przekroczeniu" granicy musisz zostać poinformowany o zmianie operatora. Przychodzą informacje o ambasadach i numerach kontaktowych, ubezpieczeniach i takie tam. Jeżeli nie dostałes sms`a Twoja szansa rośnie, jak dostałeś sms`a już po wykonaniu połączenia Twoja szansa nadal rośnie :)
Jeżeli Centek się nie przychyli do Twojej reklamacji czyli jej nie uzna to masz sporą szanse na wygranie sprawy przy wsparciu tzw. UKE. Operator ma mase takich reklamacji zwłaszcza z regionu Cieszyna :)

Elo.

Czesiek

edit: wyjaśniam, że tego posta pisał Brat ;)

ODPOWIEDZ