Wyjazd do Anglii/Irlandii

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 07 sty 2010, 15:52

grzegrzol pisze:Dlaczego przerejestrowanie pojazdu musi zabierać tyle czasu i pieniędzy skoro w uk wystarczy pójść na pocztę i wysłać dowód rejestracyjny z danymi nowego właściciela-żadnych numerków, żadnych podatków, żadnych próbnych blach i nawet nie trzeba płacić za znaczek . Takie proste i działa ale w polskim ciemnogrodzie chyba nigdy się tak nie da.
Dokładnie - jeden z pięknych przykładów.
Stoisz w kolejce, płacisz za nowe blachy, każdy pojazd ma w swoim życiu ma nie wiadomo po co tyle numerow rej ilu właścicieli, co ułatwia sprawę złodziejom, potem pzu wylicza Ci zabójcze ubezpieczenie na moto, więc postanawiasz jezdzic bez...Czy to nie ułatwianie i wspieranie złodzieji przy jednoczesnym wyzysku nas?
O słuzbie zdrowia i wielu innych nie wspomnę.
Potem jedziesz sobie na 'chwilę' na wyspę i okazuje się, ze wcale tak być nie musi i wszystko jest o wiele prostsze...

Jedno jest pewne - dobrze, że żyjemy w takich czasach, że mamy wybór.

To co piszemy to może i offtop, z drugiej strony myślę,że może i warto wymienić spostrzeżenia. Druga sprawa,ze takie tematy w ogóle by nie były zakładane, takie wyjazdy nie brane pod uwagę, gdybyśmy mogli życ w PL jak ludzie bez walki o przetrwanie. UK byłaby tylko w strefie pomysłu na wyjazd turystyczny.
Obrazek

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » czw 07 sty 2010, 16:23

madzix- generalnie sie zgadzam ale przyklad ze sluzba zdrowia wedlug mnie jest kompletnie chybiony. takiego dyletanctwa i takiego olewania pacjentow nie widzialem nigdy w zyciu. z jednej strony ladny sprzet i gabinety a z drugiej kompletni idioci ktorych ktos poubieral w biale kitle. poza tym dyletanctwo i olewanie klientow tez tu jest tylko nie na taka skale jak w pl i przynajmniej ktos powie przepraszam a nie "co pan sie czepia to nie moja wina"
a to ze ze na dwoch kolach mozna smigac caly rok (wyjatkowo snieg mamy w londynie w tym roku ale mi to nie przeszkadza :mrgreen: ) to juz inna bajka! i gdzies mam narzekanie na rdze na moto skoro generalny stan techniczny pojazdow jest o niebo lepszy niz w pl 8)

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 07 sty 2010, 18:02

sensi - ja na cale szczęscie nie musiałam często korzystac, ale jak juz poszłam to bylam zadowolona..a potem jeszcze odebralam refundowane leki....no ale spoko - kazdy moze mieć inne doswiadczenie..obyśmy z lekarzami nie musieli mieć za bardzo styczności w ogóle.

Co do reszty - a pewnie- tez nie jest idealnie - ileż to razy spartaczyli mi robotę jak auto zawiozłam albo moto albo cokolwiek innego - notorycznie, no i olewactwo to nie tylko domena Polski - tak samo jak chlanie i chamstwo.. I tak jak jeździłam trochę po Europie to generalnie wszędzie jest to samo ...
Ale trzeba przyznać, że łatwiej tu się żyje i łatwiej zarobić na rózne przyjemności .
W kwestii motocykli to racja - że kupowanie tu nie wiąże się ze stresem, że trafisz na minę...nie ma kombinatorstwa, zatajania faktów...a że trochę czasem rdzy na kolektorach ? co mi tam :)
Obrazek

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » czw 07 sty 2010, 19:27

Jakie piękne rzeczy piszecie :motolove

Bożesz Ty mój... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » czw 07 sty 2010, 20:16

Sensi tu się zgodzę jeżeli chodzi o lekarzy i inne służby , powiem tak będąc zobaczyłem jak nie wykształceni w swoim zawodzie są ci ludzie nie wspominając o pierwszych kolorowych emig. i ten Paracetamol lekarstwo na wszystko . Jeszcze bardziej doceniłem Polskich pracownik. wyspecjalizowanym w danym zawodzie , lecz zawsze znajdze się czarna owca .

Grzegrzol co do rejestracji to Polskie są słuszne tak przydało się wprowadzić parę zmian , Zastanawiałeś się dlaczego w ang .kradzionym aucie (moto) nie trzeba bić Numer. ;-)

Prawda że jest lepiej nie rewelacyjnie lecz Nasz Kraj nie stanie się Potęgą przez narzekanie .

Pozdrawiam i Przyczepności :bye

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » pt 08 sty 2010, 00:48

Damo - na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Jakie inne służby masz na myśli ?
Obrazek

Awatar użytkownika
grzegrzol
pisarz
pisarz
Imię: grzegorz

Post autor: grzegrzol » pt 08 sty 2010, 01:15

Z służbą zdrowia namęczyłem się po wypadku mojej ukochanej i tu zgodzę się z kolegami-olewanie pacjenta i środki przeciwbólowe jako lekarstwo na wszystko to codzienność. Z drugiej strony sprzęt medyczny bardzo nowoczesny i leczenie bezpłatne dla wszystkich.
Damo 88 pisze:
Zastanawiałeś się dlaczego w ang .kradzionym aucie (moto) nie trzeba bić Numer. ;-)

Złodzieje rzadko nabijają numery bo z reguły sprzęty idą na części ale zawsze je zeszlifowują coby nie można było dojść po numerach do właściciela. Policja nie może ustalić właściciela i wszystkie części wracają do złodzieja - było już o tym w mcn-ie.
Ostatnio zmieniony pt 08 sty 2010, 10:44 przez grzegrzol, łącznie zmieniany 1 raz.
RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » pt 08 sty 2010, 10:17

Przykro mi ,że macie takie doswiadczenia, moje są kompletnie przeciwstawne.
Obrazek

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » pt 08 sty 2010, 12:46

madzix powinnas sie cieszyc ;-) nie mam za bardzo doswiadczenia z innymi czesciami kraju poza wypadami turystycznymi wiec moze to tylko specyfika londynu?

mlody55
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: mlody55 » pt 08 sty 2010, 15:08

Wojtek86............najrozsadniej poszukac znajomych którzy już są na wyspach i niech oni pomogą na początku-jakiś kąt do spania i perwsza byle jaka praca, bo jechać w ciemno........słabo to widzę
pozdr

mlody55
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: mlody55 » pt 08 sty 2010, 15:09

p.s.
pouczający film "lekcje pana Kuki"

Awatar użytkownika
Cone

Post autor: Cone » pn 11 sty 2010, 02:19

Tez przyjechalem do londynu zeby zarobic na motocykl i juz zostalem, 10 lat bedzie na wiosne. Ostatnio mysle nawet zeby wrocic chociaz podobno ciezko sie "przystosowac". Rzad nawet jakas pomoc psychologiczna proponuje:)

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » sob 16 sty 2010, 18:11

Cone pisze:Rzad nawet jakas pomoc psychologiczna proponuje:)
ale jaja :biggrin
Obrazek

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » ndz 17 sty 2010, 11:34

Heh mocne , po powrocie darmowe leczenie na nerwice i depresje. ;-)
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » ndz 17 sty 2010, 21:58

plus refundowany odwyk alkoholowy :roll: :lol:
( 24 piw mozna nie rzadko kupić w promocji w cenie 4rech - więc jak tu nie skorzystać :twisted: )
Obrazek

ODPOWIEDZ