Budujemy Ryko-Grylowisko dla Dzieciaków z DD [9-11][23-25].4
Jestem juz po konsultacjach ciesielskich...
UWAGA!!!!!
... będę studził wieczorem, generalnie jakby to powiedzieć, nie wygląda to tak kolorowo jak
pisaliście wcześniej, a powiem więciej niektóre rzeczy są nie do przyjęcia,
UWAGA!!!!!
... będę studził wieczorem, generalnie jakby to powiedzieć, nie wygląda to tak kolorowo jak
pisaliście wcześniej, a powiem więciej niektóre rzeczy są nie do przyjęcia,
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 17:15 przez MARCO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- klepacz
- Imię: ...
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Kontakt:
mam łancuch ocynkowany fi 2,0 3,0 4,0 z tym, że oczka wydłużone.SOWA pisze:Łańcuch fi 5 to trochę dużo, bez względu na to czy to fi oka czy drutu. Na tym ma wisieć ruszt, więc idzie o to by zastosować łańcuch optycznie dopasowany do noszonego elementu. Wytrzymałościowo nada się każdy, ale optyka waży. Myślę, że 3, góra 4.zuzia tajger pisze:łancuch techniczny ocynkowany fi 5,0;
linka stalowa 3 konstrukcji 6x7 ?
kaucze (z tym, że w opakowaniu jest 150 szt) średnica 3,0 fi.
tuleje aluminiowe czy zacziiski do linek no kubełkowe ?
karabinczyk z zabezpieczeniem czy bez ?
bloczki są podw, i pojedyncze.
150 kausz to letka przewałka. Nam cza dwie. Dobra, się kupi w detalu.
Zaciski poczebywamy skręcane, najlepiej z dwiema śrubami.
Karabinczyki mogą być bez zabezpieczeń ale muszą mieć zamki. No i muszą się mieścić w oku łańcucha.
Bloczki pojedyncze.
M&M, nie musi być tak jak ja lubię, raz może być po Waszemu.
karabinczyki wezme z zabezpieczeniem

zaciski zwykłe, siodełkowe czy typowe do lin ?
i podaj mi dokładną ilość, na poniedziałek zrzucę zamówienie.
...
Mogą być siodełkowe tylko w kształciezuzia tajger pisze:zaciski zwykłe, siodełkowe czy typowe do lin ?
i podaj mi dokładną ilość, na poniedziałek zrzucę zamówienie.

Zuzka, której dokładnej ilości nie podałem?
-----------------------------------------------------------------------------------
Marco ukręcił piękniuchną wędkę do grillka, ale wstydził się napisać tu i dał mi pw.
Wychodzi, że prócz kołowrotka będzie wszystko. Może ktoś wie gdzie się taki nabywa? Pytałem ww fabryce studni, ale mają dużo większe.
Już mam http://www.specmajster.pl/product-pol-1 ... ocynk.html
i tu http://www.ps-logistics.com/c,pl,54,2,1 ... ZwodAw0Kaw
i jeszcze cóś do koncepcji morsa http://www.abuscranes.pl/var/abus/stora ... header.jpg
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 20:01 przez SOWA, łącznie zmieniany 1 raz.
UWAGA
...zaczynam mącić
W związku z upierdliwością wylogowywania będę na bieżąco edytował ten post, proszę się do niego cofać-odwoływać...
...Morsie, niestety pomysł z mocowaniem słupów do postumentów ławek nie przeszedł, może być dodatkowym elementem mocującym, ale podstawowym muszą być mocowania takie jak przedstawił Celik (możemy ewentualnie wykonać je sami, w końcu to tylko pręt zbrojeniowy + płaskownik kwadrat przykręcany od spodu- robiłem już coś takiego), zakotwiczone na szklankach wkopanych w glebę, szklanki z betonu, wysokości około 30cm. Pomysł z podwójnymi słupami GIT, przekrój pojedyńczego słupa 10 kw.[/b], czyli należy jechać odpowiednio wcześniej zalać podstawy.
... pod gonty deskowanie pełne, grubość desek 25mm, oraz koniecznie papa podkładowa pod całość (nie wiem już kto zajmuje sie gontami, ale kolego odradzał te z Castoramy, podobno po 19 zł, ale do d. bo są jak papier), deski suche, po 2 gwoździe na skraj, coby nie łudeczkowały,
... po rozmowie z Wasylem kręcimy pełen dach czterospadowy z kominem stalowym + okapnik-pochłaniacz, całość wyjdzie dość wielgaśna, bo musi wystawać conajmniej 1 m poza krawędź paleniska, co by na się dach nie zajął, ale zdecydowanie upraszcza to konstrukcję, ta wielgaśna dziura po środku normalnie jak wrzód na d... komplikuje wszystko konstrukcyjnie...
... proszę powyższe uwzględnić w ilości potrzebnej papy podkładowej, oraz gontów, może ktoś policzyć aktualną powierzchnię dachu, oraz kont spadu?
... do wyrysowanego przez Morsa projektu proszę dodać po 1 słupie narożnym.
... krokwie wsparte na tzw. murłacie 10x12, murłata przykręcona do pary słupów na pręty gwintowane fi 10, po zastosowaniu poprzeczki na słupach
... krokwie 6x10 w rozstawie max co 86 cm, zacięte na murłacie.
... generalnie całość musi być skręcona śrubami, żadnych gwoździ w ciesielce
... kolega doradzający zobowiązał się do wykonania blacharki na ten dach w ramach gratisu,
... a teraz zła wiadomość, sprawna ekipa dekarzy robi taką ciesielkę w 3 dni, bez deskowania i pokrycia.
...Morsie, wykreśl mi taki daszek bez tej dziury, niestety nie posiadam takiego fajnego programu graficznego
...
...zaczynam mącić
W związku z upierdliwością wylogowywania będę na bieżąco edytował ten post, proszę się do niego cofać-odwoływać...

...Morsie, niestety pomysł z mocowaniem słupów do postumentów ławek nie przeszedł, może być dodatkowym elementem mocującym, ale podstawowym muszą być mocowania takie jak przedstawił Celik (możemy ewentualnie wykonać je sami, w końcu to tylko pręt zbrojeniowy + płaskownik kwadrat przykręcany od spodu- robiłem już coś takiego), zakotwiczone na szklankach wkopanych w glebę, szklanki z betonu, wysokości około 30cm. Pomysł z podwójnymi słupami GIT, przekrój pojedyńczego słupa 10 kw.[/b], czyli należy jechać odpowiednio wcześniej zalać podstawy.
... pod gonty deskowanie pełne, grubość desek 25mm, oraz koniecznie papa podkładowa pod całość (nie wiem już kto zajmuje sie gontami, ale kolego odradzał te z Castoramy, podobno po 19 zł, ale do d. bo są jak papier), deski suche, po 2 gwoździe na skraj, coby nie łudeczkowały,
... po rozmowie z Wasylem kręcimy pełen dach czterospadowy z kominem stalowym + okapnik-pochłaniacz, całość wyjdzie dość wielgaśna, bo musi wystawać conajmniej 1 m poza krawędź paleniska, co by na się dach nie zajął, ale zdecydowanie upraszcza to konstrukcję, ta wielgaśna dziura po środku normalnie jak wrzód na d... komplikuje wszystko konstrukcyjnie...
... proszę powyższe uwzględnić w ilości potrzebnej papy podkładowej, oraz gontów, może ktoś policzyć aktualną powierzchnię dachu, oraz kont spadu?
... do wyrysowanego przez Morsa projektu proszę dodać po 1 słupie narożnym.
... krokwie wsparte na tzw. murłacie 10x12, murłata przykręcona do pary słupów na pręty gwintowane fi 10, po zastosowaniu poprzeczki na słupach
... krokwie 6x10 w rozstawie max co 86 cm, zacięte na murłacie.
... generalnie całość musi być skręcona śrubami, żadnych gwoździ w ciesielce
... kolega doradzający zobowiązał się do wykonania blacharki na ten dach w ramach gratisu,
... a teraz zła wiadomość, sprawna ekipa dekarzy robi taką ciesielkę w 3 dni, bez deskowania i pokrycia.
...Morsie, wykreśl mi taki daszek bez tej dziury, niestety nie posiadam takiego fajnego programu graficznego
...
- mors
- stary wyjadacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
ten fajniutki program graficzny to AutoCAD
i... o zgrozo 21 lat pracy z nim, na nim? to jak małżeństwo z rozsądku
ale bez żadnych skoków w bok
taki wierny to w zyciu nie byłem
wszystko Ci wykreślę co tylko zechcesz - tylko chociaż jakiś szkic mi podeślij - na kartce odręcznie i skan - jak się da
znowu nieprzespana nocka
muszę skontaktować się z Marasem - wykonanie tzw szklanek to fundamenty i tu się robi lekki kwas - nie mamy pozwolenia na budowę
tam są płyty chodnikowe, trzeba będzie podjechać z fleksem i powycinać w płytach otwory pod szklanki.
W tej temperaturze to beton zamarznie, a nie zwiąże.
Grzesiu, a co jest nie teges z tym kręceniem do postumentów - toż to 6 i pół tony solidnego fundamentu?
kąt dachu jest 15 I 21 stopni (dla gontów bitumicznych musi być większy niż 12)
TAK NA SZYBKO - NOWA WERSJA

wszystko Ci wykreślę co tylko zechcesz - tylko chociaż jakiś szkic mi podeślij - na kartce odręcznie i skan - jak się da
znowu nieprzespana nocka

muszę skontaktować się z Marasem - wykonanie tzw szklanek to fundamenty i tu się robi lekki kwas - nie mamy pozwolenia na budowę
tam są płyty chodnikowe, trzeba będzie podjechać z fleksem i powycinać w płytach otwory pod szklanki.
W tej temperaturze to beton zamarznie, a nie zwiąże.
Grzesiu, a co jest nie teges z tym kręceniem do postumentów - toż to 6 i pół tony solidnego fundamentu?
kąt dachu jest 15 I 21 stopni (dla gontów bitumicznych musi być większy niż 12)
TAK NA SZYBKO - NOWA WERSJA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 22:32 przez mors, łącznie zmieniany 1 raz.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS
-
- klepacz
- Imię: ...
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Kontakt:
Przyjąłem kąt spadku dla zapotrzebowania mat. 20 stopni.
Co do zakotwiczenia w cegłach, chodzi o to, że popękają przy nacisku od góry od prętów gwintowanych, ale jest inne rozwiązanie....
Należałoby w miejscach skręcenia słupów odkuć tą cegłę i miejsce wypełnić betonem, ale dla słupów narożnych i tak należy wylać szklanki. Można to zrobić poniżej gruntu, dłuższy pręt, resztę zamaskować glebą, byłoby to trochę pośrednie rozwiązanie.
... skan-szkic ewentualnie jutro, nie mam skanera, ale myślę, że z Cadem można narazie poczekać...
Poprawka, Morsie przejrzałem Twój projekt przesłany wczoraj o 10.50, wychodzi na to, że nie trzeba będzie szklanek, mój błąd, jeżeli tylko podlejemy betonem te ławki...
Elementy ciesielki:
12x10
4,5m x 6 szt.
5,5m x 2 szt.
+10%
10x6
4m x 15 szt.
3m x 8 szt.
5m x 2 szt.
+10%
10x10
2,3m x 28szt.
odeskowanie: plizzz, niech ktoś policzy powierzchnię, bo ja robie to na piechotę ale jakieś 40m2, czyli jakiś kubik i ciut...
Pręt gwintowany f10 około 21m +podkładki +nakrędki
Proszę jeszcze o sprawdzenie tego. Dach 4 spadowy, kopertowy.
... i wychodzi kawał dachu
Co do zakotwiczenia w cegłach, chodzi o to, że popękają przy nacisku od góry od prętów gwintowanych, ale jest inne rozwiązanie....
Należałoby w miejscach skręcenia słupów odkuć tą cegłę i miejsce wypełnić betonem, ale dla słupów narożnych i tak należy wylać szklanki. Można to zrobić poniżej gruntu, dłuższy pręt, resztę zamaskować glebą, byłoby to trochę pośrednie rozwiązanie.
... skan-szkic ewentualnie jutro, nie mam skanera, ale myślę, że z Cadem można narazie poczekać...
Poprawka, Morsie przejrzałem Twój projekt przesłany wczoraj o 10.50, wychodzi na to, że nie trzeba będzie szklanek, mój błąd, jeżeli tylko podlejemy betonem te ławki...
Elementy ciesielki:
12x10
4,5m x 6 szt.
5,5m x 2 szt.
+10%
10x6
4m x 15 szt.
3m x 8 szt.
5m x 2 szt.
+10%
10x10
2,3m x 28szt.
odeskowanie: plizzz, niech ktoś policzy powierzchnię, bo ja robie to na piechotę ale jakieś 40m2, czyli jakiś kubik i ciut...
Pręt gwintowany f10 około 21m +podkładki +nakrędki
Proszę jeszcze o sprawdzenie tego. Dach 4 spadowy, kopertowy.
... i wychodzi kawał dachu
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 22:40 przez MARCO, łącznie zmieniany 1 raz.
- mors
- stary wyjadacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
od ściągów nie popęka, ale możemy pod belkami odkuć cegłę i wylać polimerem 5x mocniejszym od betonu klasy B25 nie ma problemu
można otwór na ściągi rozwiercić największym wiertłem i zalać tym polimerem
jak chcesz to z kompem i całym projektem w 3d mogę podlecieć do Chełmna, Ty tez i u Marasa na spokojnie z wizją lokalną w DD przeanalizować projekt - w tygodniu? Odwiedzimy lightmanów
zaraz policzę ten dach
oj czuje w ościach, ze to pałac Qltury wyjdzie 
dach ma powierzchni... 62 m2
zakładając po 25zł za m2 to czyni 1524,-zł za sam gont, o papie i innych pierdołach nie mówię

można otwór na ściągi rozwiercić największym wiertłem i zalać tym polimerem
jak chcesz to z kompem i całym projektem w 3d mogę podlecieć do Chełmna, Ty tez i u Marasa na spokojnie z wizją lokalną w DD przeanalizować projekt - w tygodniu? Odwiedzimy lightmanów

zaraz policzę ten dach

dach ma powierzchni... 62 m2
zakładając po 25zł za m2 to czyni 1524,-zł za sam gont, o papie i innych pierdołach nie mówię
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 23:13 przez mors, łącznie zmieniany 5 razy.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS
fakt od ściskania nie popęka, tylko od nacisku pionowego + ruchy skrętne, a na polimerach się nie znam, beton nie jest tańszy? Codzi tylko i zatopienie prętów na szerokość jakiś 20 cm, tyle to się odkuje tej cegły...mors pisze:od ściągów nie popęka, ale możemy pod belkami odkuć cegłę i wylać polimerem 5x mocniejszym od betonu klasy B25 nie ma problemu
... a pomysł z wyjazdem super, proponuje środę po południu, trzeba ustalić jeszcze termin z Marasem
- Arturo
- klepacz
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Nie ma mnie na miejscu wiec sie nie odzywam...
Sluchajcie nie wiem jak to wyglada z finansowaniem tego przedsiewziecia, ale chcialem przypomniec ze mamy 500 PLN uzbierane ze skladek "Iron Ass'a" - moze akurat przy tej okazji beda potrzebne???
Sluchajcie nie wiem jak to wyglada z finansowaniem tego przedsiewziecia, ale chcialem przypomniec ze mamy 500 PLN uzbierane ze skladek "Iron Ass'a" - moze akurat przy tej okazji beda potrzebne???
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"