Budujemy Ryko-Grylowisko dla Dzieciaków z DD [9-11][23-25].4

Czyli wszystko co związane z klubem VFR-OC w wymiarze ogólnoposkim
MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » wt 20 kwie 2010, 23:16

... w sprawie C będe znał temat jutro, po wstępnych rozeznaniach najtaniej na Bronikowskiego, cena z cięciem 24 sztuk po 60 cm - 1000 zł, kurde sporo, podobno stal drożeje, dzwoniłem do Chełmna do jednej firmy, może wyjdzie taniej, aha całość waży 290 kg

PS: jakbysmy wzięli mniejszy, to 100 kosztowałaby jakieś 6 stówek - też drogo

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » śr 21 kwie 2010, 07:38

to są wymiary ceownika gorącowalcowanego C160 - rys. 1

a taką konstrukcją wykonaną samodzielnie można ją zastąpić - rys. 2
gdyby pociąć na gilotynie blachę =6 i =4 wg wymiarów i pospawać to dałoby radę.
Pracochłonne i od metra elektrod, a kosztowo - pewnie taniej

ponieważ wewnątrz musi się zmieścić belka o wymiarach 140x95 musi byc 160. Teoretycznie można by odwrócić belkę o 90 stopni, ale pogorszyłoby to sztywność. wtedy C120 byłoby si.
Można tez teoretycznie podciąć belkę w miejscu mocowania na np. C120 - ale to tez osłabia konstrukcję w miejscu dosyć istotnym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » śr 21 kwie 2010, 09:12

Wg cen z cennika "spodlady" ;)

C-100 24szt x 60cm waga ok. 160kg 480zł
C-120 24szt x 60cm waga ok. 200kg 600zł
C-160 24szt x 60cm waga ok. 280kg 800zł

C-100 mam na placu, więc nie ma boolu, ale 120-kę lub 160-kę musiałbym zamówić. jutro bvędę miał dostawę stali, więc jak dostanę info najpóźniej jutro (czwartek) do godz. 7:00 to mogę dorzucić do zamówienia i popołedniu można by odbierać gotowe ceowniczki z Celikowa.

Stal faktycznie drożała na potęgę, ale miesiąc temu. Teraz ceny są już wysokie na maxa. Pewnie jeszcze trochę zdrożeje, ale już nie w takim tempie.

SOWA, myślałem, że f-3 bo nie wiedziałem, że f-4 wychodziły w wersji kombi z kratką :P

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Imię: ...
województwo: warmińsko-mazurskie
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » śr 21 kwie 2010, 12:21

Stal z najnowszych doniesien od mojej firmy poszła o 40 %.
Ale to nic, jeden z lepszych dostawcow stali w polsce robi ku*wa go*wno, reklamacje, reklamacje, reklamacje. Popytam "tanich" klientow, albo dostawców od siebie, ale ja tego do 500 nie wloze :(
...

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał

Post autor: C_L_K » śr 21 kwie 2010, 13:09

Ceny, które pisałem to ceny mojego zakupu. Nie ma w nich cięcia (sam potnę. W końcu w ... cięcie tez zajęcie) ;) ani marży wiec na dzień dzisiejszy taniej się chyba nie da :(

jakby co to tak jak pisałem czekam do jutra rana.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » śr 21 kwie 2010, 13:59

CeLiKu :biggrin ale wiesz, ze to 7.5mm gruba blacha w środniku i w chu.k roboty :evil myślę, że nie ma co się zastanawiać - SOWA płaci bo forsiasty :biggrin

jeszcze Marco szuka czegoś a la złomowiec więc może będzie miał za psi grosz, ale raczej wątpliwe :cry więc liczymy na Ciebie CeLiK-u :biggrin
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » śr 21 kwie 2010, 16:14

... Celik w Bydzi wyszło niecałe 1000 z pocięciem, a jeszcze trza otwory wykonać... czekam na odpowiedź z firmy z Chełmna...

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » śr 21 kwie 2010, 23:01

Z braku materiału na budowę zadaszenia wyjazd na czwartek, piątek odwołany. Nie wiem jak reszta frontów robót?

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » czw 22 kwie 2010, 00:23

Ja przylatam jutro lub w piątek.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » czw 22 kwie 2010, 01:21

SOWA pisze:Ja przylatam jutro lub w piątek.
wysłany dzisiaj 0:23 - już jest jutro :evil

Macieeeeek - a so bedziesz robił? :biggrin

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » czw 22 kwie 2010, 01:31

Morsie, czy ktokolwiek robił kiedyś spis materiałów, kosztorys i czasówkę tego przedsięwzięcia? Bo mam wrażenie że zaskakują nas za każdym razem ceny, czasochłonność i zużycie narzędzi.. A powinniśmy to wiedzieć zanim zacznie się robić jakiekolwiek otwory.
Czy to jest absolutny żywioł?

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » czw 22 kwie 2010, 03:54

wstyd się przyznać, ale od 24 lat jestem inżynierem i pracuję w przemyśle okrętowym, gdzie odpowiedzialność jest podstawą działalności, a wręcz wymogiem Morskich Towarzystw Klasyfikacyjnych. :biggrin

tyle tytułem wstępu, a konkretnie:

rzuciliśmy się z motyką na słońce, ale przedtem policzyliśmy te motykę. :evil
Projekt, który powstawał z lekkim poslizgiem (bo za darmochę) lekko nas zaskoczył, ale panujemy nad sytuacją.
Drewno - jest wykonywane i pozyskane (bo za darmochę) z letkim poślizgiem
Fundamenty - jakie są i że w ogóle są dowiedzieliśmy się dopiero podczas ostatniego zajazdu robotniczego
itd. itp.

Niektóre rzeczy zaskakują nas in minus, niektóre in plus - c'est la vie jak mówili starożytni murzyni, ale jedno co zaskakuje i jednocześnie nie zaskakuje to:

ogromny zapał, energia i entuzjazm uczestników tego projektu - tych, którzy pomagają z daleka i tych co są na placu budowy. wielki SZACUN I RISPEKT DLA WSIECH. :biggrin

Ten projekt czy inwestycję moglibyśmy zrobić zbierając najpierw kasę, licząc i projektując i zjawić się na koniec gdy wszystko jest dopięte na ostatni guzik, albo po staropolsku: szale w dłoń i hajda na Soplicę :evil ten drugi jest zdecydowanie bardziej fun a tak naprawdę to o to w tym wszystkim chozi :biggrin

Damy radę Piotrze :biggrin no my nie damy rady?!?! :evil

Gdyby tak wyłożyć z 15 patoli to wiata by juz stała, ale nie mielibysmy (i dzieciaki) takiej radochy po pachy :evil

mam nadzieję, ze wszyscy uczestnicy potwierdzą to co napisałem powyżej :biggrin

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » czw 22 kwie 2010, 03:59

a już tak zupełnie poważnie:

praca podzielona została na elementy składowe i ma odpowiedzialnych, którzy zarządzają w swojej działce, aż miło patrzeć jaki wykazują profesjonalizm.

Z Wami by konie kraść :biggrin

SOWA
Wasyl
lightman-y
Grześ Tour-now
Plecaczek m.
Zuzia
Zbychy z Elbinga
adjar
Rożen
Eater
Harry Potter (dawniej Maras)
Jarek Drugs-tar
...
i wszyscy, którzy wspomagają z daleka, a bez tej pomocy to moglibyśmy co najwyżej budę dla psa sklecić z płyty pilśniowej

szkoda, ze ja zostalem tylko cieciem malinowym, ale funkcje nadkierownicze skończyły się zanim stanąłem w kolejce :evil

aaaaa i jest to ABSOLUTNY ŻYWIOŁ coś jak tsunami... zwala z nóg :biggrin

rzeczywiście chłopaki ukręcili w ferworze walki parę wierteł SDS - słaaaabe wiertła tera robiom :biggrin

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: eater » czw 22 kwie 2010, 08:48

...i złamali łopatę...

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » czw 22 kwie 2010, 09:06

mors pisze:a już tak zupełnie poważnie:

praca podzielona została na elementy składowe i ma odpowiedzialnych, którzy zarządzają w swojej działce, aż miło patrzeć jaki wykazują profesjonalizm.

Z Wami by konie kraść :biggrin
itd... (wyliczanka)
Znalazłem szybko okazję, by pokłócić się. I cieszę się, że popadło właśnie na Kławego. On mnie ponoć lubi więc nie odda mocno. :lol To już drugi konflikt, bo przypominam, że zgodnie z grafikiem jestem pokłócony z Marco. :evil
Narobiłeś morsie braków w tej liście. Gorzej, że braki są poważne. Popatrz choćby na fotki i sam odpowiedz kto opierał się mocno o szpadel, wcinał się w każde zdanie, zwłaszcza moje. Uczył dzieciaki rozmaitych nowości, a dziś ma dostarczyć do Gniazda istotne elementy inwestycji. Dodam, że posiadłem wiedzę, że wyjątkowo mu to koliduje z innymi - własnymi sprawami.
Do tego długa lista od Freda, Doyar i ... też poległem w wyliczance. :faint
Czy jest w okolicy Chełmna jakaś stadnina koni? Może by warto skonsumować tak pozytywnie zawiązaną spółkę?

Pytasz morsie co będę robił.
Kontynuował będę. Będę montował ruszt i murował palenisko. Zamierzam zakończyć temat ogrzewania grilowiska.

ODPOWIEDZ